HomeNyheterFahrenheit
spot_img

Related Posts

Featured Artist

Kaleb Black

Painter

Kaleb started this adventure 7 years ago, when there was no real voice protecting the environment. His masterpieces promote saving the Earth.

Fahrenheit

Fahrenheit er en provoserende og prisbelønnet dokumentarfilm om valget i USA i 2016, og Donald Trump som president. Det er en oppfølger til dokumentaren Fahrenheit 9/11 og er oppkalt etter datoen Donald Trump ble president, 9.november 2016, dagen etter valget. Dokumentarfilmen er en komisk betrakting av amerikansk politikk i nåtiden og belyser spørsmålet; hvordan endte vi her?

Verden stod stille den 8.november 2016, da USAs neste president skulle velges. Det mellom Demokratene mot Republikanerne. Valget mellom en tidligere skandaløs reality deltager, Donald Trump og Hillary Clinton, konen til USAs 42. president. Valget skulle vise seg å bli en historisk hendelse, og det var mange som lot seg sjokkere over utfallet.

Opphetede tilstander

Fahrenheit er en dokumentar regissert av Michael Moore i 2018. Filmen fikk generelt gode anmeldelser og tjente 6.7 millioner amerikanske dollar det første året. Dette er Moores andre film i dokumentarserien, som begge har et lignende budskap. For mange vil filmene virke svært provoserende, ettersom han kommer med sterk kritikk og harde anklagelser mot de daværende amerikanske presidentene. Andre mener at filmene danner et godt bilde av situasjonene landet har vært i, og belyser hendelser og leder stiler som ikke passer presidentkandidatene. Fahrenheit 11/9 er laget med hensikten å danne et humoristisk bilde av situasjonen vi var i på den tiden, da Donald Trump utrolig nok vant presidentvalget og ble leder av en av verdens mektigste land.

Provoserende anklagelser

Dokumentaren følger Hillary Clintons uforventede tap til Trump, og undersøker to spørsmål; hvordan ble Donald Trump valgt, og hvordan kan de «komme seg ut» av situasjonen. Moore kommer med sterke anklager om presidentens hemmelige deltakelse i en rekke alvorlige hendelser i USA det siste året. Han mener blant annet at presidenten var skyldig i Flint water krisen, der guvernøren i Michigan endret kildevannet fra Lake Huron til Flint river, som skapte store helseproblemer for staten. Trump har også skyld i Stoneman Douglas High School shooting i 2018, ifølge regissøren. Videre sammenligner han Trumps ledelsesstil til Adolf Hitler og nazipartiet.

En historisk dokumentarfilm

Fahrenheit 9/11 er den første dokumentaren i serien og hadde som formål å velte president George Bush. Her sammenligner Moore Bush familiens forhold, med forholdet mellom lendende, saudiarabiske familier. Den er laget med samme følelse som Fahrenheit 11/9, og denne dokumentaren er oppkalt etter den forferdelige terrorhandlingen som skjedde i USA 11. september 2001. Filmen hadde premiere i USA i 2004 og etter et halvt år hadde filmen tjent hele 120 millioner amerikanske dollar i USA og nesten 220 millioner i verden. Dette gjorde filmen til en av Moores beste dokumentarer og dokumentarfilmen som historisk har tjent mest hittil. Den enorme suksessen tjente filmen Palme d’Or under filmfestivalen i Cannes i 2004.

Fahrenheit 11/9 har fått både ris og ros for sin handling. Moore har en unik tilnærming i sine dokumentarer og er ikke redd for å provosere seerne, med voldsomme anklagelser og det mange vil se på som konspirasjoner. Likevel tar dokumentarfilmen opp et viktig tema og belyser det med et vittig og humoristisk syn.

Previous article
Next article

Latest Posts