HomeAnmeldelserBlack Swan
spot_img

Related Posts

Featured Artist

Kaleb Black

Painter

Kaleb started this adventure 7 years ago, when there was no real voice protecting the environment. His masterpieces promote saving the Earth.

Black Swan

Dansen som virkelig kryper under huden på deg.

Black Swan møter vi Nina, en ung, uskyldig ballettdanser som fremdeles bor hos sin mor i New York. Alt i Ninas liv handler om balletten, og hennes største drøm er å få danse hovedsvanen i Svanesjøen. Hennes drøm blir virkelighet da regissøren Thomas Leroy bestemmer seg for å erstatte hovedballerinaen, Beth, til den neste oppsetningen av Svanesjøen, den første oppsetningen i den nye sesongen.

Personen som skal danse hovedsvanen må ikke bare kunne danse den uskyldige, hvite svanen, men også dens onde tvilling; den svarte, forførende og listige svanen. Nina passer perfekt i rollen som den hvite svanen, men hun er for uskyldig for den svarte svanen. Den nye ballerinaen i kompaniet, Lily, passer derimot perfekt som den svarte svanen, noe som imponerer Leroy.

I forsøket på å klare å danse den svarte svanen, utvikler Nina et spesielt vennskap med sin konkurrent, Lily, og hun får en skremmende kontakt med sin mørke side. Dette vil til slutt kunne bli hennes bane.

Denne filmen sniker seg inn under huden på deg, på en helt annen måte enn andre thrillere. Mor/datter-forholdet Nina og moren i mellom er til tider sykt, og måten Nina utvikler seg på, er spennende, snikende, ekkel og ekstremt psykisk. Man blir dratt inn i filmen på en spesiell måte, og får medfølelse, og avsky, for flere av personene.

Måten fargene svart og hvit brukes i Black Swan trekker filmen opp i snitt. Det hvite uskyldige vs. det svarte listige. Legg spesielt merke til helt på slutten av filmen, når den fader ut til slutteksten.

I hovedrollen finner vi Natalie Portman, og hun imponerer. Både væremåte, ansiktsuttrykk og hennes gode evne til å formidle følelsene og forandringene hennes, gjør at filmen blir levende. Mila Kunis i rollen som Lily passer godt, og hun får rollen til å bli troverdig. Jeg vil til slutt trekke frem Barbara Hershey. Hun spiller moren til Nina, og hun spiller en så kontrollert og skummel person at man kan få frysninger.

Det eneste minuset jeg finner med denne filmen, er at det er mulig du må se den flere ganger for å få med deg alle detaljer, følelser og hendelser. Ikke at det er vanskelig å følge med, men den er så intrikat at det kan hende at enkelte ting ikke blir klare ved å se den kun én gang.
Edit: En leser (Lisbethinwonderland.blogg.no) fant det perfekte ordet: Du må kanskje se den flere ganger for å få fordøyd den riktig. Perfekt ordvalg!

Det er lenge siden jeg har sett en film som har påvirket meg på samme måte som Black Swan gjorde. Det er ikke helt enkelt å beskrive følelsen jeg hadde da jeg gikk ut av kinosalen, men den satte absolutt sine spor, og jeg vil anbefale denne på det sterkeste.

Edit: Jeg så denne for andre gang her om dagen, og det anbefales virkelig! Den gikk inn på meg på en helt annen måte enn den gjorde den første gangen, og jeg ble både kvalm og fikk frysninger om hverandre. Jeg hadde gitt denne filmen fem, men jeg ser meg nødt til å gjøre det om til

Terningkast: 6

Anmeldelse og kilde: Mirar (Marte) på mirar.blogg.no

Previous article
Next article

Latest Posts