HomeUncategorizedGå på oppdagelse i menneskesinnet
spot_img

Related Posts

Featured Artist

Kaleb Black

Painter

Kaleb started this adventure 7 years ago, when there was no real voice protecting the environment. His masterpieces promote saving the Earth.

Gå på oppdagelse i menneskesinnet

Selv om vi går sommer og som i møte er det fortsatt film og serier på programmet som vi kan kose oss med. For det at det blir varmere og deiligere ute betyr ikke at vi ikke har lyst til å også kose oss med gode filmer og serier når vi skal slappe av. En film som passer perfekt til litt mørkere kvelder under dyna er grøsseren Split.

Den Amerikanske filmen Split er instruert av M. Night Shyamalan og ble utgitt i 2016. Filmen er virkelig en perle for dem som liker grøssere og thrillere og forteller historien om tre jenter som blir holdt til fange av en fremmed mann med hele 24 personligheter. Filmens handling utspiller seg gjennom at jentene forsøker å finne ut av hvilke av personlighetene til han som har fanget dem som kan hjelpe dem og hvem av personlighetene hans som vil holde dem fanget.

Spiller på schizofreni

På mange måter kan man si at selve hovedtemaet i filmen utspiller seg med utgangspunkt i personlighetsspaltning og det er som utgangspunkt et tema som gjør at man skal være ganske god til formidling av temaer som relaterer seg til psykisk sykdom. Noe av den kritikken filmen har mottatt er nettopp relatert til akkurat det. I tillegg er det faktum at hovedkarakteren har 24 forskjellige identiteter en utfordring rent dramaturgisk.

Det å skulle håndtere psykiske diagnoser på film er en disiplin i seg selv og er noe man burde håndtere med forsiktighet. For selv om det er en pirrende og skummel tanke at et menneske kan besitte mange forskjellige identiteter og ikke minst ha onde og gode identiteter og dette derfor ofte blir brukt som et virkemiddel i film, er det et tema som må behandles med forsiktighet.

Når man behandler diagnoser på film bruker man det i høy grad som et dramatisk virkemiddel og i filmen Split blir dette satt helt på spissen. Det er et effektivt virkemiddel, men det er viktig å tenke på at måten man fremstiller de med psykiske diagnoser er med på å forme den oppfatningen vi som samfunn har og når disse er uriktige, til tross for at vi vet at det er på film, er det verdt å tenke seg godt om i forhold til hvordan man utfører det.

God underholdning til fredagskvelden

Til tross for noen problematiske håndteringer av et viktig tema er filmen fortsatt absolutt å regne som god underholdning til fredagskvelden og kanskje enda bedre hvis man kombinerer det med taco og en flaske vin til. For det er noe helt spesielt over å se litt skumle filmer sammen med kjæresten eller en man dater, så det går fint an å lage en hyggelig hjemme-date med Split.

Det er helt klart en film med fokus på underholdning og uhygge og kombinasjonen av de to gjør det til et verdig valg i katalogen av tilgjengelige filmer man kan velge mellom. En grøsser er kanskje også litt mindre skummel når man ser den på en lys, deilig kveld enn når man er helt pakket inn i vintermørket.

 

Latest Posts