Historien om prinsen som ikke kunne holde en tale.
I filmen Kongens Tale møter vi den Hertugen av York, prins Albert Frederic Arthur George . Han er en stødig mann med et lite problem; han stammer.
Han har prøvd de fleste metoder for å bli kvitt stammingen, men uten resultater. Helt til hans kone Elizabeth, oppdager en «L. Logue, språkvansker». Prinsen drar etter mye om og men til denne Logue, selv om han selv tror det er nyttesløst.
Lionel Logue er kjent for kontroversielle læremetoder. Han vil blant annet omtale prinsen som Bertie, et kallenavn bare familien bruker, og han vil at prinsen skal omtale han selv som Lionel. På den tiden var det i hele tatt veldig uvanlig å omtale folk man ikke kjente ved fornavn.
Men når prinsen hører på en LP han fikk med seg fra Logue, forstår han at om han skal kunne overvinne stammingen, vil det bli ved hjelp fra Lionel Logue. Og det vil han trenge, for hvem vet; kanskje hans utagerende storebror ikke klarer å ta over ansvaret som konge fra sin far?
Lionel og Bertie utvikler et spesielt og varmt vennskap gjennom filmen, noe som rører den som sitter og ser på. I Kongens Tale møter man den ene sterke karekteren etter den andre. Samtlige personer får deg til å føle noe for dem. Ta for eksempel den kommende Dronning Elizabeth, spilt av den fantastiske Helena Bonham-Carter (Harry Potter, Sweeney Todd), hun virker som en forfengelig dame som helst ikke vil ha noe med underklassen å gjøre, men hennes kjærlighet til sin mann er enestående. Jeg vil også trekke fram Geoffrey Rush (Pirates of the Carribean) som Lionel Logue, i denne filmen har han tolket sin roller på en fantastisk og gøy måte. Til slutt; Colin Firth (Bertie/Hertugen/prinsen), han skuffer aldri.
Dette er en film man bør se. Det er derimot lite action i filmen, så er du avhengig av høye smell og skremmende scener, kan du vel spare hundrelappen. Filmen har en stødig historie, meget gode skuespillerprestasjoner, fine omgivelser og god atmosfære. Her og der får den deg dessuten til å le.
Kongens Tale har fått hele tolv Oscarnominasjoner, inkludert beste film, beste mannlige hovedrolle og birolle (Firth og Rush), beste kvinnelige birolle (Bonham Carter), beste regi (Tom Hooper), beste originalmanus, beste foto, beste klipp, art direction, kostymedesign, originalmusikk og lydmix.
Terningkast: 5
Anmeldelse og kilde: Mirar (Marte) på mirar.blogg.no