HomeUncategorizedTatt av vinden - troner på toppen!
spot_img

Related Posts

Featured Artist

Kaleb Black

Painter

Kaleb started this adventure 7 years ago, when there was no real voice protecting the environment. His masterpieces promote saving the Earth.

Tatt av vinden – troner på toppen!

Avengers Endgame og Avatar er øverst på listen over mest innbringende filmer, med henholdsvis 2,7 milliarder dollar innspilt, men regner man om til dagens kurs blir filmene blåst av banen, av Tatt av vinden!

Statistikken er selvfølgelig påvirket av økte billettpriser og befolkningsvekst. Tatt av Vinden fra 1939 ble uansett en eventyrlig suksess, og spilte inn 390 millioner amerikanske dollar. Justert for inflasjon og omregnet til dagens kurs blir det 3,7 milliarder dollar! 

Krig og kjærlighet

Clark Gable og Vivien Leigh spiller – Rhett Butler og Scarlett O’Hara i filmen over alle filmer, innspilt i 1939, da verden sto på randen av en ny verdenskrig. Krig var det også i filmen, for handlingen utspiller seg i 1861, under den amerikanske borgerkrigen. Selvsagt er det en masse kjærlighet i filmen også, og det går like hardt for seg der som på fronten for den virkelige krigen. Her er det plenty med sjalusi, forsmådde elskere, forbudt elskov og en masse tragiske misforståelser. 

Vanskelig å forklare

Filmens handling kan vanskelig beskrives med få ord. Filmdatabasen IMDB er kanskje de som har kommet nærmest, men skal man være brutalt ærlig kan man si at filmen er en søt-suppe av krig og kjærlighet der alt er lov. Mangelen på et enkelt plott står i sterk kontrast til våre dagers kassasuksesser, der man gjerne kan beskrive filmer dekkende med et par velvalgte setninger. 

  • Avatar: Invalid marinesoldat hjelper urbefolkningen på en kolonisert planet. 
  • Ironman: Milliardær lager metall-drakt for å bekjempe ondskap
  • Tatt av vinden: Manipulerende kvinne har turbulent romanse med tøff mann under borgerkrigen.

Kjente ingredienser

Selv om filmen til stadighet blir omtalt på alle mulige nettsteder som pixelem.fi, er det de færreste forunt å forklare hva filmen egentlig handler om. Den eventyrlige suksess blir derfor ikke mindre imponerende. Hva var det denne filmen hadde som ikke dagens filmer har?

Regissøren Victor Fleming var ingen hvem som helst, og hadde blant annet laget Trollmannen fra Oz. Clark Gable var kanskje verdens kjekkeste mann på den tiden, og Vivien Leigh hadde en tilsvarende kvinnelig status. Og slik kan man holde på uten at det forklarer noe som helst. Man kan si det samme om mange filmer som har kommet senere.

Banebrytende

Film som media hadde akkurat kommet ut av puberteten. Morsomme stumfilmer var plutselig avløst av langfilmer med relativt god lyd og ekte skuespiller. Det var definitivt en slags gullalder for filmen. 

Tatt av vinden var en storm i et kulturelt vannglass. En av de mest omdiskuterte scenene i filmen viser det som i dag er definert som ekteskapelig voldtekt. Scarlett forsøker å si nei til Rhett, men han regelrett bærer den engstelige jenta til soverommet. 

Filmen ble kritisert for å være rasistisk med stereotyper av elegante hvite fruer og dumme svarte slaver. Til tross for kritikken ble filmen på mange måter en milepæl for de svartes rettigheter. Hattie McDanield ble den første afro-amerikaner til å vinne en Academy Award.

Skal du ikke vedde på sportsbonus.net kan du trygt bruke pengene på å gjette hvem som kommer til å være tidenes kassasuksess om ti år. Filmen har vært topp ti på det amerikanske filminstituttets liste, siden listen ble opprettet og regnes av de fleste i bransjen som en av de største filmene gjennom tidene. 

Latest Posts