spot_img

Related Posts

Featured Artist

Kaleb Black

Painter

Kaleb started this adventure 7 years ago, when there was no real voice protecting the environment. His masterpieces promote saving the Earth.

Vaiana

Vaiana er en av de nyeste Disney-filmene og er en film som trer inn i rekken av filmer fra Disney som begynner å ta kulturell parentasjon og historiefortelling mer alvorlig. Vaiana er fortellingen om Vaiana, som er datteren til høvdingen på en øy som regjeres av en polynesisk stamme. Historien handler om å leve i balanse med naturen og samarbeid for et mer verdig formål. Filmen fikk, med god grunn, stor suksess i Norge og resten av verden.

Filmen, som hadde premiere i 2016, tar for seg historien med Vaiana i hovedrollen. Hun er en skikkelig sterk jente og har så absolutt ben i nesa og en vilje som er vanskelig å stå imot. Så når øya hennes begynner å bli påvirket av ødeleggelse som skyldes at øyas hjerte har blitt stjålet legger hun ut på en farlig ferd for å gjenopprette balansen som gjør at alle fortsatt kan leve på øya og i havet.

En fortelling om mot

På øya tilber de gudinnen Te Fiti. Det er henne som har skapt alt livet på øya midt ute i havet som de alle lever på. Hjertet hennes er en veldig spesiell pounamu-stein, som har gitt henne muligheten til nettopp det. Og det er denne stenen som blir stjålet, noe som gjør at ødeleggelsen begynner. Det er havguden Maui som stjeler stenen, men demonen Te Kā stjeler den fra Maui igjen, men klarer å miste steinen i havet og det leder til katastrofe og ødeleggelse.

Stenen er borte, Te Fiti mister alle kreftene sine og Vaiana legger ut på en lang og farlig reise for å rette opp alt det dumme og redde øya og stammen sin. Det er en fortelling om mot og viljestyrke og om å ikke gi opp, selv når ting er veldig vanskelige. I den norske versjonen av Vaiana er det Nora Gjestvang som har og selv om hun har gitt stemme til mange spennende figurer og karakterer, har hun uttalt at det å gi stemme til Disney-filmen Vaiana var noe helt spesielt.

I harmoni med naturen

På mange måter viser Vaiana oss veien til å oppnå bedre harmoni med naturen. For selv om det er en tegnefilm og alt man ser på skjermen er handling som er basert på metaforer, så er det likevel en fin undertone og ikke minst en hemmelig beskjed i handlingen og temaet i Vaiana. Film, fiksjon og kunst er nemlig en av de måtene vi mennesker blir påvirket og lærer nye ting på, og derfor er budskapet i filmen enda mer viktig.

Det å bruke filmer som Vaiana til å skape mer forståelse for hvordan tingene i verden henger sammen og hvorfor grådighet og lathet kan føre til enorm ubalanse mellom menneske og natur og dermed hele den delikate balansen som gjør at vi kan leve så godt som vi gjør på denne jorda, er så viktig. Når man ser filmene som barn er det ikke noe man tenker over, men som voksen kan man se hvor mye læring det er tenkt inn i historiene til Disney.

Previous article
Next article

Latest Posts